miercuri, 2 octombrie 2013

Golden "Doina"

Golden Nica - restaurant complex cu doua săli cu capacitate de 150 şi 200 de persoane, ring de dans, terasă şi parcare.

Prima cu ce aș dori să incep este ceea că,nu doar la noi sunt așa feluri de restaurante unde pe riscul sănătății consumatorului,proprietarul restaurantul încearcă să economisească dar și în țările unde cresc banane și in zile de sărbătoare se mai aduce jertve la zei.
Toți știu că proprietarul restaurantului duce răspundere de sănătatea clienților săi și dacă se întimpl ceva el răspunde.Cum a fost și în cazul aceasta,dar oare tot timpu e așa că doar proprietarule devină că a încercat să economisească.Ori el a fost obligat să își vindă restaurantul nu a dorit si acum a fost sabotat și deamu are de suferit.
Idei sunt multe dar totuși acum nu are importanță pentrucă acum toți cu încetu încep a uita despre aceasta,doar știind că propretarul va fi amendat sau chiar pus la pușcărie.

Și gata ?

Nu prea cred , pentrucă acum totul sa finilizat prea repede.Dacă ar fi totul cinstit atunci ar fi în așa mod.

- Expertiza bucatelor preparate 
-Provenența lor
-Răspunzătorul care emite lincența

Și tot așa mai departe pînă cînd nu se va găsi adevăratul vinovat.Cine știe poate vinovatul este "domnul Vasile" care a împins o carne fară documente fără nimic la piață și deamu ea fără de știre pentru bucătar a fost preparată și deamu a ajuns la cazul de azi.
Dar totuși finalul este clar,proprietarul restaurantului " dă " mită și peste un timp va reîncepe activitatea.Toți sunt mulțumiți,înafară de mine cu tine.Eu mă duc la restaurant să imi sărbatoresc aniversarea , un eveniment important pentru mine,cu gîndul sigur că voi îeși din restaurant "VIU"... dar cui pasă.


Zi bună la toți.



joi, 12 septembrie 2013

White night"aranicanii" din Moldova

Nopțile albe- Operatiunea „Noptile Albe" a inceput in septembrie anul trecut si, de obicei, se desfasoara in weekend-uri in capitala si in diferite raioane din tara. Aseara operatiunea s-a desfasurat in Ialoveni, Chisinau si in suburbii.


Pur și simplu fără cuvinte.Poliția noastră a început a lucra nemaipomenit de eficient,și acum toate accidentele care se produc nu din cauza alcoolui sau stopat.Prostie mare altceva nu ai ce zice.

Oare chiar socot că noi suntem aitit de degradați ca să credem că aceste nopți albe care se produc vor schimba ceva?.

Ce aș zice dacă nu va schimba absolut nimic,da da absolut nimic.

De ce oare sau produs acele accindente oare ? Alcoolul din singe era mai mult de 0.15 promile ?

Eu cred ca nu,cauza a fost și va fi statul sau mai bine spus cei ce mănuiesc acest stat și corupția ce distruge acest stat,mai ales cînd prioritațile pentru ei cu totul sunt altele,decît binele poporului lor.Să ne gîndim logic,din punct de vedere a șoferului,el cu ce greutate face bani ca să supraviețuiască ,toți banii se duc ori pe combustibil,ori pe licențe de a permite să muncească legal.Credeți ca după ce plătește niște bani enormi el se mai gîndește la starea mașinii sale și la siguranța pasagerilor săi.

Desigur că nu ,și că mașina să nu fie scosă de pe "cîmpul muncii" din cauza stării sale "triste" așa zis ,el cu încetișoru dă mită,aici acolo si deamu are revizia tehnica in mină.-Reparea drumurilor desigur,aceasta fiind imposibil acum luînd in considerație stare economica a statului nostru,dar o mică prioritate acesta trebuie să aibă.-Și cel mai important,scumpa noastră poliție să fie mai activă nu doar cînd sunt nopțile albe.


Credeți că nu este posibil așa ceva ? ,de ce nu pentrucă numai cînd te uiți la mașnile care nimeresc în accident ,nu-i greu de zis că aceste deamu nu sunt mașini,dar niște sicrii pe roți.Mașina o reparează doar ca să poate sa o miști din loc și aceasta inseamnă că deamu e bine.Și credeți că cine verifică tot aceasta el nu observă sau nu vede,el vede dar cu greu din cauza leiilor care îi primește de la niște conducători sau propietari ai sicriilor.


Ceea că mașnile sunt cauza accidentelo, incă e jumate din problemă,a doua jumătate desigur care și ziceam în mai multe discursuri de ale mele sunt drumurile.Eu și nu numai eu am cunoscuț,rude,prieteni care au nimerit că au cumpărat o mașina nouă și după citeva luni de exploatată pe drumurile noastre,deamu so început a schimba unele piese,care deisgur nici în gînd nu aveai că le-a venit timpul atît de repede.

Statul la urma urmei spune că bani pentru reparare drumurilor nu are , fiind cu gîndul că ei investesc in asfalt și gata,dar ei nu se gîndesc că investesc în drumuri care vor permite circulația fara griji că nu va sări vreo roată sau ceva de genu,pentrucă ei nu gîndesc că investesc nu doar in asflat,dar și in minimizarea accidentelor pentrucă cei care nimeresc în accident,unii dintre ei sunt tineri și acesti tineri la rîndul lor cu timpu vor aduce atît venit statului că asfaltul cela "care nu e bun de nimic" se va răscumpăra.

O altă cauză fiind compania electorală.Gîndițivă oamenii de vîrstă din Șoldănești nu va observa că acest om a început a repara drumul Chișinău-Bălți,de aceea în loc ca "cel ce se candidează" în loc să facă drumurile pentru el va fi mai prioritar să strige în gura mare că va plati pensiile și atunci scumpii noștri bunici,desigur vor crede că acest om dorește numai mult decît binestarea populației. 

Ce spuneam de nopțile albe,prostie mare și zic aceasta nu din cauza că poate am fost prins sau ceva de genu,dar pur și simplu cu acest circ care ei îl prezintă ca o acțiune,nu va schimba nimic.


Soluția 


-De verificat nu oamenii dacă au servit la volan sau nu ,dar de verificat toate mașinile care transporta oameni la revizia tehnică și mai ales pe acelea din sate,pentruca prin sate am fost și "scriile lor" au cauză de ce sunt numite astfel.
-Drumurile care desigur este o problemă primordială,chiar dacă acum nu este posibilitate,din cauza economiei noastre,nu ar fi o schimbare dacă pur și simplu ne-am atîrna serios de această întrebare.
-Draga noastră poliție ,să inceapă a lucra,dar nu a gasi modalități de mulge bani din șoferi.
Zi bună la toți

marți, 10 septembrie 2013

Romaniza"rea" Moldovei

Romanizarea- ca termen și noțiune,dar la tema dată nu este.La mine mai mult se subînțelege ca "acapararea unui stat",la noi fiind autorul România.

Desigur această idee nu va fi întîlnită de toți cu înțelegere și mulți vor avea gînduri ca cine a scris aceasta a fost “dus de plută”.Totu-și noi trăim întro țară civilizată și desigur cuvintele mele se vor înțelege mai mult ca o simplă părere.
Așa dar, acapararea desigur nu este cea cu “Forță” adică război, ca în evul mediu ,dar mai mult prin metodele desigur care corespund timpului dat , deoarece cum credeți,cum ar reacționa statele lumii daca un stat ar începe un război împotriva altuia cu lozingul de “Unire cu patria mamă”,desigur aceasta actiune o va fi înabușită.Deaceea astăzi mai mult se va folosi o acțiune care acum par inofensive dar cu timpul vor crea o problemă,și acea acțiune este  educarea generației tinere.

Mai explicit.

Schimbările care se produc azi în țară, se poate socoti cu fără multe comentari că sunt sponsorizate de către "Patria mamă". Cum adică ? Ce schimbări ?
Schimbări ca uniforma la poliție,știrile,diferite acțiuni sociale.Toate aceste schimbări sunt doar pentru a  infiltra în noi ideea că suntem romîni și basta.

Gîndițivă logic,schimbarea care s-a produs la poliție adică uniforma,ea trebuia ? ,oare poliția acum va fi mai eficientă ?,nu desigur.Să ne aducem aminte cum era forma înainte de "reformă".Camașă albă,pantaloni la dungă, cînd vedeai un om în așa uniformă,puteai liber să zici că este reprezentant a statului ,dar acum ?
Acum toată uniforma schimbată dupa principiile europe și acum polițistul nostru nu-l vei deosebi cu un agent de pază întrun supermarket (și desigur cu un polițistu din romania).

Schimbări în modul de comunircare,adică cuvintele "moldovenești"sunt înlocuite cu cele "romînești" prin diferite metode ,dar cel mai evident este răspîndirea ei cu ajutorul mass-media.
Mass-media tot are rolu ei,cu toții ne uităm la știri ,dar nu observăm cum aceste știri se transformă în circ.Ei folosesc orice ocazie pentru a include o știre din romania,știrile sportului romînesc și desigur la urma urmei prognoza meteo.

Știri din sportul romînesc cred ca au așa o importață primordială pentru Republica Moldova,pentrucă a nu știi cu ce scor a jucat azi "F.C. Timișoara" sau "Steaua",va fi o zi pierdută.
Prognoza meteo desigur,pentrucă toți stiu ca prognoza meteo se începe cu Timișoara,Cluj-Napoca,București și apoi se începe deamu la Moldova.
Dacă ve-ți zice că pur și simplu aceste sunt știri vecine și că nu numai la noi este așa ceva,atunci explicațimi de ce nu se zice nimic despre cîte grade de caldură va fi în Kiev sau Crimeea,de ce nimeni la știri nu zice despre succesele clubului sportiv "F.C. Zirka sau F.C. Oleksandria" ?

Construcția drumurilor ,cînd astăzi la noi se construește o stradă,marcajul care era vechi adică 3 metri o bandă acum este înlocuită cu un noi standart din romania desigur 2,75 metri o bandă,exemplu bun este strada "Petricani" , toți care au trecut pe acolo au observat o mică bandă de lîngă bordură,care semnifică nimic mai mult ca înarmarea noului standart romînesc.

Studierea istoriei,în multe state este studiată istoria proprie și desigur cea universală,dar la noi cum este oare?
Ambele istorii care le studiem sunt istorii universale,deoarce desigur eu nu cred ca istoria Republicii Moldova este Istori Romînilor.Acum pe orice copil care nu l-aș întreba care istori el studiază,toți ca unu vor zice că istoria Universală și cea Romînă.
Dacă întreb pe acei care au învățat înainte de independența Republicii Moldova,el va zice tot că studia istoria universală care atunci avea altă denumire și istoria Moldovei,dar totuși studierea istoriei si limbei este deamu o altă temă.

Bine atunci,schimbări de aceasta sunt desigur cu mult mai multe și desigur mai puțin evidente ,dar totuși unele le poate observa fiecare.Acum totuși nu aceasta vă interesează,dar mai mult toate aceste schimbări la ce vor duce ?
Acesta la urma urmei va duce desigur nu acum,dar peste 10 sau 20 de ani ,ideologia ca "toți suntem romîni" și nimic nu dorim înafară de "Unire".

Și ceea ce se putea numi acaparare forțată atunci se va numi "alegerea poporului".

Zi bună la toți

joi, 5 septembrie 2013

Chișinăul meu


              Chișinău - Capitala Republicii Moldova,dar mai simplu de spus este casa mea.

Mulți din Chișinău se mîndresc nespus de mult că fac parte din acest oraș și nu doar care locuiesc în el,dar și acei care sau născut în el și acum sunt departe.
Dar oare Chișinăul este acel oraș de care noi trebuie sa ne mîndrim ?

Eu zic că nu.
Spun pentrucă noi uităm cum trebuie să fie un oraș demnă de țară.Uitați-vă la marea parte din orașele europei,cît sunt de îngrijite,monumente istorice,cinematografii,teatre,parcuri,chiar și iarba de lîngă drum cît este de îngrijită.
Desigur nu sunt nici ele ideale fiecare din acele orașe au ceva minusuri,dar din pacate orașul nostru totul este un minus.
Cît de optimist nu po-ți fi,dar toate aceste catastrofe altfel nu ai cum săi spui.Cînd mergi prin oraș ai o așa  senzație că un cetațean de rînd toată ziua cu  se ocupă doar că își spală mașina la spălătorii,o remontează la vulcanizații,se primblă prin centre comerciale și piețe improvizate și se deplasează de la o benzinărie la alta,dar să nu uităm cu ce se ocupă în timpul liber,desigur este de a costrui o casă apoi să o lase soartei timpul.
Este un adevăr trist,dar uitațivă prin împrejur,mult timp cu mersu nu ve-ți da ,de o benzinarie sau spălătorie auto,gîndul meu este ca cel ce sta la conducerea acestui oraș,nu are nimic sfînt în viața lui.

Cît de frumos a fost acest oraș,avea de toate.Cel ce venea în vizită la Chișinău,pur și simplu îi fugeau ochii și nu-i era a crede unde a ajuns.
Întrebați pe cei ce au dat de acele timpuri,întrebați ce reprezenta acest oraș.Oricine va zice că primele impresii au fost aceleași impresii care le simte acum stundentul nostru ce vizitase Statele Unite ale Americii.

În unele din coversațiile Primarului Mirtoacă,a zis că "Orașul Chișinău este unul din cel mai verde oraș din europa",de întrebat cum s-a ajuns la așa "succes",răspunsul este foarte simplu.

Nu avem grijă de el.

Toți care au fost în sat,sau a fost atent la lecție de biologie,știe foarte bine ce se face cu copacul cînd mult timp nu ai grijă de el,pur și simplu "sălbaticește",așa se întîmpla acum cu draga noastră capitală.

Cum să oprim aceasta ?

Răspunsul este de luptat,împtroiva celor ce permit tot această dezordine,dar simpla "înlăturare" a unor crengi nu va soluționa problema,fiindcă tumoarea s-a dezvoltat prea tare și singura soluție este doar "tăierea" copacului și de sădit în locul lui unu nou.

Zi bună la toți.


miercuri, 4 septembrie 2013

Rutiere"le" din Moldova

Rutieră- reprezintă denumirea microbuzelor private folosite în Republica Moldova în transportul public. Ele funcționează de-a lungul unor rute fixe. În orașe, traseul fiecărei rutiere are un anumit număr, la fel ca la autobuze sau troleibuze.

Să incepem că rutierele,au fost implementate mai mult ca o "nu avem de ales",pentruca din cauza crizei de transport.
Statul au dat licenzi diferitelor persoane fizice pentru a activa ca trasportatori,mulți credeau că va fi așa doar pe o perioada de timp dar după cum se vede cu încetu și încetu situația iesă desub control.

Scurt istoric,cînd era U.R.S.S. întrebați pe oricine ce au dat de timpurile acelea,că rutiere nu erau,doar autobuze și troilebuze.Transportul public era destul de ieftin. 

Salariu mediu 300 ruble,cu troilebuz prin Chișinău era 10 "Copishi".

Problema :
-Rutiere sunt multe și fac ambuteiaje  (măresc pericol pe drumuri)
-Nu respect regurile de circulație   (staționează unde doresc și cînd doresc)
-O îmbulzea în ele                    
-Șoferul duce lemne dar nu pasageri ( parcă au învățat a conduce autoturismul în pădure)
-Starea autoturismului este în stare rea

Faptul că probleme sunt multe și toate sunt rezolvabile problema este doar în cei de la guvernare.Cei de la guvern nu-și fac griji de aceasta,pentrucă ei știu ca fiecare rutiera are o licență de 2000 euro și cîte 2-3 șoferi la o rutieră și la sfirșitul zilei ei se laudă că au adus atîtea milioane in bugetul statului și desigur au creat miliarde locuri de muncă.

Șoferii nu sunt vinovați cu nimic,doar își fac bani pentru mîncare,iar prorietarii își cîștig banu prin așa mod de "bussines",dar de continuat așa nu se poate,orașul crește,tot mai mulți șoferi,șoferițe și evitarea unui "dezastru auto" va fi inevitabil.

Soluția 

Soluția nu este în Drondon ,dar în eliminarea unor anumite rutiere (cantinativ) și (calitativ).

-Mărirea troleibuzelor și autobuzelor
-Ruta la rutieră să nu se intersecteze cu ruta la autobuz sau troleibuz.
-Rutele nationale să fiu efectuate de Autobuze.

,dar totuși unele rutiere care au o importanța vitala ca exemplu 155 (Ciocana - Centru) atunci să fiu lasate la numar redus și desigur de mărit prețul la ele de 10 ori de la costul unei călatorii cu troleibuzu.

(De ce să lăsa unele rutiere... doar din faptu că cînd pleci la un "randevou" ești gătit frumos și datorită ca înghesuială nu mai este o problema ,se vor evita unele neplăceri ca  "Kalcarea peste picior" "Nirosirea Sudori" fost cazuri de pește prins de la "sculeanca" și desigur bani economisiți pentru o călătorie plăcută ).

Zi bună la toți.



duminică, 18 august 2013

Service Station"ahui" din Moldova

Stație alimentară- complex destinat pentru alimentarea vehiculelor.

Luxembourg are o suprafață de 2.586 km²
Municipul Chișinău are 563.3 km²

Pe toată suprafața Luxembourgului sunt doar 4 stații de alimentare,dar in Municipiul Chișinău sunt peste 169 și numărul lor crește.
Întrebarea mea este oare,Chișinăul are atîtea mașine ca are nevoie de atîtea stații de alimentare?
Luxembourg este un stat prin care trece peste 500,000 de mașini zilnic,și are doar 4 stații, 2 la graniță și două în împrejurările orașului.
Chișinău oraș mediaval aș zice,dar totuși 169 aceasta întrece orice limită.
Populației desigur îi este totuna,lor îi este mult mai important ca sa scadă prețul la " Toplivă ",dar nimeni nu se gîndește că prețul la benzină și diesel depinde de numărul de stații de alimentare. Cum asta ?

Simplu.

Avem ca exemplu 1 benzinărie în oraș cu venitul de 1000 u.c. pe lună.Acum în oraș o apărut încă o benzinărie dar numărul de mașini nu s-a majorat ceea ce înseamnă ca venitul pe lună a benzinăriilor este deamu nu de 1000 u.c. dar 500 u.c. ceea ce înseamnă că nu le ajunge fiindcă,personalul,transportul,impozite tot trebuie plătit și cînd venitul era 1000 u.c. m-ai mergea " biznesu ",dar acum din păcate vor fi nevoiți să măreasca prețurile și asa de fiecare data cînd apare o benzinărie nouă.

Gîndițiva și întrebați și întrebațiva în alte orașe EUROPENE tot sunt așa de multe stații de alimentare,sau așa domnul Mirtoacă vede un oraș european.
Credeți că el de la aceasta nu are nimic ? Greșit.
Cînd se vinde un territoriu din Chișinău,prorietarul are voie să construiască ce dorește,doar dacă aceasta întră în cadrul legii.
În lege este scris că stația de alimentare trebuie să fie la o distanță minimum de 50 de metri de la partea carosabilă și sunt interzise construirea lor prin aproprierea blocurilor locative și intersecțiilor.Acum gîndițiva benzinariile din Chișinău corespund acestor norme.Această lege nu a căzut din pod,în caz de incediu cine poate să sufere (toți din imprejur de 250 metri).

Dar abilitatea de a înconjura legea este în ziua de azi foarte bine plătită.

Zi bună la toți.


sâmbătă, 17 august 2013

Planing"uri" Moldovenești

Planificarea- (de asemenea, numit chibzuire) este procesul de gîndire despre și organizarea activităților necesare pentru a atinge un obiectiv dorit.

Mulți in ziua de azi,doresc să-și construiască o casă, și dupa logica fiecărui moldovan,casa trebuie să fie mai mare și mai formidabilă decît a vecinului și numaidecît trebuie să impresioneze pe pritenii(ca tucma sa moară de zavisti).
Ce ați zice dacă aș zice ca dumneavoastră ve-ți investi cîte 30,000 u.c.,doar pentru citeva cuvinte frumoase in adresa dumneavoastră și doar atît.
După ce ați facut o casă de invidiat,cît timp prietenii și vecinii vor discuta despre casa voastră ? MAXIMUM o săptămînă.La urmă apare întrebarea este nevoie de acest gest ?
și aici se vorbește de u.c.<-(europene),întro țară cu salariu în nihilo"lei".

Problema este că omul nu planifică cu rațiune viitoarea sa casă.El nu se gîndește că dacă va construi un castel el își va pierde sănătate,timpul prețios,ca apoi să traiască in acea casă aproximativ 5-10 ani de zile,apoi vine timpul de plecat,și casa care îi rămîne feciorului sau fiicei sale ca moștenire.Urmînd doar un scenariu,casa va fi demolată ca feciorii sau fiicele sa aibă o casă nouă și modernă.

Această problemă apara la oamenii care au bani dar cei care construiesc (po ciuciuti) la urmă termin cu o casă neterminată și datorii pe cap,deoarece ei planuiesc fix cum planuiesc cei ce au bani.Mulți dintre noi au văzut case noi neterminate,care vor rămîne tot așa,ori marea parte sunt vîndute ca apoi să fiu demolate.

Întrebarea este: Merită toate aceastea ? Să traiești ca să-ți construiești o casă,apoi dacă ai succes să nu ai bani să o întreții ? 

Planificare stabilă:
În regiunea Chișinăului cu greu dar gașesti 10 sote cu aproape 25,000 u.c.,o casă cu 1 etaj și jumate poate in jur de 20,000 u.c. .În total 45,000 u.c.. Mai mult este nevoie oare ?

Casa va fi simpatică,construită în mai puțin de un an,nu va bătea la ochii oaspeților nepoftiți,și desigur nu vă ve-ți cheltui mult la întreținerea ei.


Totuna la urmă alegem noi :

 - o casă acceptabilă,necostisitoare,și TERMINATĂ
                                         
- o casă greu de întreținut,familia moare de foame la italia,și NETERMINATĂ

Zi bună la toți

vineri, 16 august 2013

Capitalismul"gerea" din Moldova

Capitalismul -  este un sistem economic în care activele de capital sunt în proprietate privată și obiecte sunt aduse în piață pentru profit.

Mulți socot că dacă capitalismul este atît de dezvoltat,atunci este un sistem perfect,care aduce nimic înafară de profit,dar din păcate este prea frumos pentru a fi adevărat.
Ideea este că fiecare întreprindere sau firmă (aproape orice),este în prorietatea cuiva.Rezultă că (Bossul"a") își intreprinde politica "companiei sale" cum îi dorește inima ( ex.marește prețurile la marfă și calitatea serviciilor) și toate aceste manipulații se țin doar pe spinarea consumatorilor adica eu și tu.

Neaaa eu nu-s loshara,eu nu sustin uineaua de capitalism :)

Din păcate toți o susținem prin faptu că în fiecare zi cumpărăm ceea de ce nu avem nevoie.Gîndițiva,aveți nevoie de serviciul ca (în fiecare zi să afli starea vremii,ce îți prezic stelele) aceste sunt înca floricele,dar ce să zicem de ceea ce s-a întimplat cu orice "ABONAT" la TV (SUM TV).
Contractul a fost scris pe 3 ani de zile,65 u.c. pe lună totul normal,pînă întro zi cînd fără anunț fără nimic au pus prețul deamu 75 u.c (Tipa pentru mai multe canale),întrebarea este am avut eu nevoie de aceste canale ?
Corect 10 u.c. nu este nimic,dar la (SUM TV) nu doar eu sunt conectat și aici se vorbește de mii de abonați.

Și din păcate nu avem de ales,mîinele lungi a capitalismul a ajuns și acolo unde nu se putea,trebuie să plătesc pentru numarul de inmatriculare ca după ce schimb mașina numarul nu rămîne cu mine dar trebuie cupărat din nou.
"Afa Canal" fără ca să cumpăr contor nou,ei nu pot să-mi calculeze chelutielile pe apa.
Desigur că eu nu pot achita sunetul care am facut după ce am făcut sunetu,trebuie mai întii sa am bani in cont ca apoi să pot suna,deoarce Operatorii de telefonie mobilă nu i-eu in considerație că eu pot să sun ind ecurs de o luna  mai puțin de 100 u.c.
Înca desigur eu nu pot să mă folosesc de roaming dacă nu am minimum 100 u.c. pe cont.

Să fost doar (SUM TV),dar din păcate peste tot este asa (Moldceffu,Orance,FasUnionFenosa,Afa Canal),și la urmă se strîng nu mii și nici milioane,dar miliarde de u.c. și faptu că fiecare din noi plătește aici oleacă,acolo oleacă, la urmă ieșim cu așa niște pierderi de bani că nu ne putem permite plecare peste hotare la mare sau măcar o haină mai bună.

Fi mai "SKROMNÎI"

Un motiv de ce noi de multe ori nu avem bani in zilele de azi cînd fiecare ban este important,este ca să ne "pantuim",ai nevoie de "Ipfonu" nu, de pe un simplu celular nu po-ți suna și face poze.
A doilea celular ai nevoie de el de numai poți,pentrucă crezi că e mai ieftin ( nu suna in fiecare zi și o să fie mai ieftin).
Haine originale sunt prima de ce avem nevoie,pentrucă 100 % de la o distanța de 5 metri se observă ca domnul sau doamna se îmbraca de la piață și acesta nu este un "Dulce Gubana"  adevărată.

Economisiți 

Economisiți.... dar cu capul.

Un caz a fost că un prieten a plecat să repare mașina iarna fără sacou,faptu că pentru el a fost mai important sa lase sacoul acasa ca să nu se murdăreasca,pentrucă bani pe un sacou nou nu dorește să dea,dar este nevoit să dea bani nu pe sacou dar pe medicamente și tratamente care cost cu mult mai mult decît o "Simplă Scurtă".

Zi bună la toți



joi, 15 august 2013

Education"ononismul" din Moldova


Educația -în sens general, este o formă de învățământ în care cunoștințele, aptitudinile și obiceiurile de un grup de oameni sunt transferate de la o generație la alta, prin predare, formare, sau de cercetare.


Mai pe scurt fară educație omul nu ar fi în stare să ajungă la progresul de azi fară o baza de cunoștințe,dar baza aceasta a fost posibilă de strins,doar prin faptul că omul tot timpul a fost tot timpul "CURios".

Omul de azi se deosebește cu mult ca cu omul să zicem din secolul 18 sau 19,prin ceea că trăiește ca un "șobolan de oficiu".Manifestarea acestui șobolan este că modul lui de viață se manifestă "cam așa" :

-Trezirea

 -Lucru 

-(uneori Sexu)

-Culcarea


Vina desigur este pe societate,că de mic copil suntem invățați să ducem un așa mod de viața,pleaca la școala apoi acasă și la urma ziua se incepe din nou.Numai sunt zilele celea cînd omul dorește să se motiveze de a studia și analiza.Cînd ultima dată ațimai citit o carte,știre folositoare(dar nu de la PORTV,cînd știrile se limitează la accidente ce s-au produs și terminînd cu schimbarea sutienului în garderoba Karizmei),eu zic de știre ca (facte,noutăți de progress,politică,cultură).... nimic.Omul pur și simplu a început a DEGRADA.Persoana care nu se autoperfecționează în fiecare zi,nu află ceva nou... MOARE și așa va fi pînă cînd nu-ți va mai fi interesant să duci o conversație cu persoana dată,deoarece vorbe despre "Kită rublă azi am facut,Pe shine azi am futut si naibit, de shi aishtea de la guvernarea sunt Pidaraji,Soacra asa-i o curva,Murdarie peste tot" pe nimeni nu va impresiona. Gîndițivă nu toți vă zic cît de needucat sunteți și nu vă puteți expune gîndurile fără un "MAT".


Sfaturi:

-Citește (cărți faimoase,cărți dezvoltare etc.)

-Studiază ( mai clar PERFECTIONEAZĂTE)

-Meditează ( gîndeștete ce ai citit și ce folos din aceasta)

-Învața de a vorbi corect ( învață ați expune gîndurile corect)

-Nu vorbi "MATURI" ( pur și simplu "ROD URECHILE )


Zi bună la toți


miercuri, 14 august 2013

Pedestrian"ul" din Moldova

                                       

PietonUn pieton sau pasant este un participant al trasnportului terestru, care nu utilizează un mijloc de transport, ci se deplaseaza cu picioarele,fara deosebire alergînd sau mergînd.

Facînd cunoștință cu (ce este acest pieton), noi putem trece la urmatoare notiune ca pieton cumsecade  ( pentruca multi din noi chiar ca nu-și dau seama cei asta a fi un pieton cumsecade).
Spuneți  de cîte ori pe săptămină mergeți undeva in oraș,fara a vă folosi de mașină ?,raspunsul nu are nici o înseamnare pentruca intrebarea mea este Mergeți voi corect?,dar mai științific,Știe cineva regurile de circulatie pentru pietoni?

Eu inteb aceasta pentrucă la noi in Moldova dar mai ales in Chișinău este o problema catastrofala.Pietonii de azi as spune mai moale sunt nerespectuoshi fata de conducatorii auto,prin faptu ca se "baga  ca oaia" și nu sunt respectuoși chiar pentru ei insuși,prin faptu ca nu le este pasă de viata lor.
Problema este ca oamenii de azi nu sunt in conștiința cu regurile de circulatie pentru pietoni,deoarece in gind la el trebuie sa fie in gînd  "Nah mie să știu,daca eu stiu ca cînd calk cu pișiorul pe zebra vseo eu sî pe glavnaia",universul trebuie să se oprească pentru singurul el ca sa treaca strada,aceasta fiind prima problema "Nerespect" dar a doua tot din faptu că nu știe regurile de circulație este că merge nu pe trotuară ca omul si desigur trecerea străzii neruglamentar in două feluri,ori in fugă pe neașteptate sau in mers Regesc,problema nu este că chiar dacă trece in locuri interzise,dar mersul acesta regesc "scoate uneori din sarite" dar aceasta o lasam mai pentru peurmă.
Trecerea pe zebra

Pietonul trebuie să ințeleagă că la volanul autovehiculului tot se află un om și ca și orice om el poate să fie obosit să nu fie atent sau pur si șimplu să aibă o zi nereușită,atunci lui nu-i va fi interesant daca are pietonul prioritate sau nu,dar faptu că se "baga ca oaia" nu se uită nici in stinga nici în dreapta atunci ziua aceasta se termina pentru pieton ca una obișnuita dar pe omul din vehicul îl "dă cu gata",deacea răspunsul este simplu așteaptă oleacă pitonule pentrucă dacă o sa treci strada cu 2 minute mai tîrziu nimic nu se va schimba,dimineața va rasări soarele dar noapte copii vor pleca la culcare ,2 minute pur si simplu 2 minute pîna cînd se va mai rări din mașini,atunci se va poate de trecut cu "Sovistea curata".

Trecerea neregulamentară

Cînd pietonul trece in locuri neregulamentare,dar care sunt aceasta ?.Da locurile unde nu este amenajat pentru el , acele locuri inseamna sunt interzise pentru el,deoarece numărul de mașini care trec este cu mult mai mare decît numărul de pietoni care trec,de exemplu (eu niciodata nu am vazut ca pietonul sa treaca prin autobam pentruca pietonul stie ca mashinile merg cu mai mult de 100km/h si daca va trece autobamul neatent , se va termina plocebno).Cei îi face lui pieton sa mai parcură aproape 5-10 metri ca să gasească un pasaj sau o zebră,pentrucă ele sunt și sunt multe chiar dacă nu sunt desenate pe drum,sunt indicatoare rutiere ce avertizează șoferii de apropierea locul de unde se permite de trecut.Dacă treceți neregulamentar această inseamnă că  riscați viața,pentru ce ? 10 -20 de secunde ca să ajungeți mai repede la piață sau serviciu,eu cred că aceasta 10 secunde nu fac nimic în comparație cu o viață.

Mersul neadecvat

Mersul neadecva este atunci cînd mergi pe drumul care este creat pentru deplasarea automobilelor dar trotuarul se afla chiar alaturi aproximativ 3 metri "MAXIMUM".Aceasta tot este o problemă pentrucă pietonul nu-și dau seama că mergînd  astfel ei se așează pe ei întro situație periculoasă și o situație juridica nefavorabilă pentru șofer.Eu zic aceasta că cazuri au fost cînd in fata unnui sofer a frinat brusc alt sofer și în urma impactuluiop bucată zdravănă din mașină a virat spre dreapta unde desigur nu erau mașine dar erau cîte un pieton care îi era greu sa mearga pe trotuara dar din păcate aceasta a fost soarta.

Mersul Regesc
Mersul regesc este cea mai favorită a mea temă,pentrucă este întilnit la noi in Chișinau foarte des.Faptul este că pietonul cînd trece nu are importantă regulamentar sau neregulament,el merge încet încet parcă el se simte că se află pe podium si toți trebuie să-i urmeze cu ochii mersul lui grațios și înflăcărat ca un paulin in sezonul de reproducere.Ei chiar deloc nu-și dau seama că pe el îl asteaptă șoferii,soferii care se grăbesc uneori care nu sunt în apele lor dar totuși lumea cit de înervați sau grăbiți nu ar fi șoferii, trebuie să aștepta pentrucă acum în momentul aceasta trece nu un pieton dațr un Star adevarat  un star al "Șoobizului"  care a trecut  cu siguranță,cum se zice prin "pat" si mersul încet din cauza unor neplacere in zona tazului.


La final aș dori să zic scrisele de mai sus au fost o părere de șofer și de martor.Viata este cum mult mai interesanta decit noi ne putem imagina si puterea cu care noi o depunem ca să nu observăm, ne face orbi chiar în timpul traversării străzii.Faptu că vom ajunge la serviciu sau pur si simplu la desitinața finală cu 5 minute mai tirziu, nu se va schimba nimic , și daca totuși sunt unii care cred ca așa nu vor "dovdi",am un simplu raspuns "PORNițivă" mai devreme.

Pietonilor invățați regurile de circulație pentru pieton  și veti ști  precis cînd aveți dreptate și cînd nu.


La final,dragi cititori ,fiți mai respectuoși unii fata de alții și mai liniștiți pentrucă energia pe care o irosiți pentru grabă mai bine ați investio in ceva mai placut și mai apropiat sufletului vostru. 

Zi bună la toți