joi, 12 septembrie 2013

White night"aranicanii" din Moldova

Nopțile albe- Operatiunea „Noptile Albe" a inceput in septembrie anul trecut si, de obicei, se desfasoara in weekend-uri in capitala si in diferite raioane din tara. Aseara operatiunea s-a desfasurat in Ialoveni, Chisinau si in suburbii.


Pur și simplu fără cuvinte.Poliția noastră a început a lucra nemaipomenit de eficient,și acum toate accidentele care se produc nu din cauza alcoolui sau stopat.Prostie mare altceva nu ai ce zice.

Oare chiar socot că noi suntem aitit de degradați ca să credem că aceste nopți albe care se produc vor schimba ceva?.

Ce aș zice dacă nu va schimba absolut nimic,da da absolut nimic.

De ce oare sau produs acele accindente oare ? Alcoolul din singe era mai mult de 0.15 promile ?

Eu cred ca nu,cauza a fost și va fi statul sau mai bine spus cei ce mănuiesc acest stat și corupția ce distruge acest stat,mai ales cînd prioritațile pentru ei cu totul sunt altele,decît binele poporului lor.Să ne gîndim logic,din punct de vedere a șoferului,el cu ce greutate face bani ca să supraviețuiască ,toți banii se duc ori pe combustibil,ori pe licențe de a permite să muncească legal.Credeți ca după ce plătește niște bani enormi el se mai gîndește la starea mașinii sale și la siguranța pasagerilor săi.

Desigur că nu ,și că mașina să nu fie scosă de pe "cîmpul muncii" din cauza stării sale "triste" așa zis ,el cu încetișoru dă mită,aici acolo si deamu are revizia tehnica in mină.-Reparea drumurilor desigur,aceasta fiind imposibil acum luînd in considerație stare economica a statului nostru,dar o mică prioritate acesta trebuie să aibă.-Și cel mai important,scumpa noastră poliție să fie mai activă nu doar cînd sunt nopțile albe.


Credeți că nu este posibil așa ceva ? ,de ce nu pentrucă numai cînd te uiți la mașnile care nimeresc în accident ,nu-i greu de zis că aceste deamu nu sunt mașini,dar niște sicrii pe roți.Mașina o reparează doar ca să poate sa o miști din loc și aceasta inseamnă că deamu e bine.Și credeți că cine verifică tot aceasta el nu observă sau nu vede,el vede dar cu greu din cauza leiilor care îi primește de la niște conducători sau propietari ai sicriilor.


Ceea că mașnile sunt cauza accidentelo, incă e jumate din problemă,a doua jumătate desigur care și ziceam în mai multe discursuri de ale mele sunt drumurile.Eu și nu numai eu am cunoscuț,rude,prieteni care au nimerit că au cumpărat o mașina nouă și după citeva luni de exploatată pe drumurile noastre,deamu so început a schimba unele piese,care deisgur nici în gînd nu aveai că le-a venit timpul atît de repede.

Statul la urma urmei spune că bani pentru reparare drumurilor nu are , fiind cu gîndul că ei investesc in asfalt și gata,dar ei nu se gîndesc că investesc în drumuri care vor permite circulația fara griji că nu va sări vreo roată sau ceva de genu,pentrucă ei nu gîndesc că investesc nu doar in asflat,dar și in minimizarea accidentelor pentrucă cei care nimeresc în accident,unii dintre ei sunt tineri și acesti tineri la rîndul lor cu timpu vor aduce atît venit statului că asfaltul cela "care nu e bun de nimic" se va răscumpăra.

O altă cauză fiind compania electorală.Gîndițivă oamenii de vîrstă din Șoldănești nu va observa că acest om a început a repara drumul Chișinău-Bălți,de aceea în loc ca "cel ce se candidează" în loc să facă drumurile pentru el va fi mai prioritar să strige în gura mare că va plati pensiile și atunci scumpii noștri bunici,desigur vor crede că acest om dorește numai mult decît binestarea populației. 

Ce spuneam de nopțile albe,prostie mare și zic aceasta nu din cauza că poate am fost prins sau ceva de genu,dar pur și simplu cu acest circ care ei îl prezintă ca o acțiune,nu va schimba nimic.


Soluția 


-De verificat nu oamenii dacă au servit la volan sau nu ,dar de verificat toate mașinile care transporta oameni la revizia tehnică și mai ales pe acelea din sate,pentruca prin sate am fost și "scriile lor" au cauză de ce sunt numite astfel.
-Drumurile care desigur este o problemă primordială,chiar dacă acum nu este posibilitate,din cauza economiei noastre,nu ar fi o schimbare dacă pur și simplu ne-am atîrna serios de această întrebare.
-Draga noastră poliție ,să inceapă a lucra,dar nu a gasi modalități de mulge bani din șoferi.
Zi bună la toți

marți, 10 septembrie 2013

Romaniza"rea" Moldovei

Romanizarea- ca termen și noțiune,dar la tema dată nu este.La mine mai mult se subînțelege ca "acapararea unui stat",la noi fiind autorul România.

Desigur această idee nu va fi întîlnită de toți cu înțelegere și mulți vor avea gînduri ca cine a scris aceasta a fost “dus de plută”.Totu-și noi trăim întro țară civilizată și desigur cuvintele mele se vor înțelege mai mult ca o simplă părere.
Așa dar, acapararea desigur nu este cea cu “Forță” adică război, ca în evul mediu ,dar mai mult prin metodele desigur care corespund timpului dat , deoarece cum credeți,cum ar reacționa statele lumii daca un stat ar începe un război împotriva altuia cu lozingul de “Unire cu patria mamă”,desigur aceasta actiune o va fi înabușită.Deaceea astăzi mai mult se va folosi o acțiune care acum par inofensive dar cu timpul vor crea o problemă,și acea acțiune este  educarea generației tinere.

Mai explicit.

Schimbările care se produc azi în țară, se poate socoti cu fără multe comentari că sunt sponsorizate de către "Patria mamă". Cum adică ? Ce schimbări ?
Schimbări ca uniforma la poliție,știrile,diferite acțiuni sociale.Toate aceste schimbări sunt doar pentru a  infiltra în noi ideea că suntem romîni și basta.

Gîndițivă logic,schimbarea care s-a produs la poliție adică uniforma,ea trebuia ? ,oare poliția acum va fi mai eficientă ?,nu desigur.Să ne aducem aminte cum era forma înainte de "reformă".Camașă albă,pantaloni la dungă, cînd vedeai un om în așa uniformă,puteai liber să zici că este reprezentant a statului ,dar acum ?
Acum toată uniforma schimbată dupa principiile europe și acum polițistul nostru nu-l vei deosebi cu un agent de pază întrun supermarket (și desigur cu un polițistu din romania).

Schimbări în modul de comunircare,adică cuvintele "moldovenești"sunt înlocuite cu cele "romînești" prin diferite metode ,dar cel mai evident este răspîndirea ei cu ajutorul mass-media.
Mass-media tot are rolu ei,cu toții ne uităm la știri ,dar nu observăm cum aceste știri se transformă în circ.Ei folosesc orice ocazie pentru a include o știre din romania,știrile sportului romînesc și desigur la urma urmei prognoza meteo.

Știri din sportul romînesc cred ca au așa o importață primordială pentru Republica Moldova,pentrucă a nu știi cu ce scor a jucat azi "F.C. Timișoara" sau "Steaua",va fi o zi pierdută.
Prognoza meteo desigur,pentrucă toți stiu ca prognoza meteo se începe cu Timișoara,Cluj-Napoca,București și apoi se începe deamu la Moldova.
Dacă ve-ți zice că pur și simplu aceste sunt știri vecine și că nu numai la noi este așa ceva,atunci explicațimi de ce nu se zice nimic despre cîte grade de caldură va fi în Kiev sau Crimeea,de ce nimeni la știri nu zice despre succesele clubului sportiv "F.C. Zirka sau F.C. Oleksandria" ?

Construcția drumurilor ,cînd astăzi la noi se construește o stradă,marcajul care era vechi adică 3 metri o bandă acum este înlocuită cu un noi standart din romania desigur 2,75 metri o bandă,exemplu bun este strada "Petricani" , toți care au trecut pe acolo au observat o mică bandă de lîngă bordură,care semnifică nimic mai mult ca înarmarea noului standart romînesc.

Studierea istoriei,în multe state este studiată istoria proprie și desigur cea universală,dar la noi cum este oare?
Ambele istorii care le studiem sunt istorii universale,deoarce desigur eu nu cred ca istoria Republicii Moldova este Istori Romînilor.Acum pe orice copil care nu l-aș întreba care istori el studiază,toți ca unu vor zice că istoria Universală și cea Romînă.
Dacă întreb pe acei care au învățat înainte de independența Republicii Moldova,el va zice tot că studia istoria universală care atunci avea altă denumire și istoria Moldovei,dar totuși studierea istoriei si limbei este deamu o altă temă.

Bine atunci,schimbări de aceasta sunt desigur cu mult mai multe și desigur mai puțin evidente ,dar totuși unele le poate observa fiecare.Acum totuși nu aceasta vă interesează,dar mai mult toate aceste schimbări la ce vor duce ?
Acesta la urma urmei va duce desigur nu acum,dar peste 10 sau 20 de ani ,ideologia ca "toți suntem romîni" și nimic nu dorim înafară de "Unire".

Și ceea ce se putea numi acaparare forțată atunci se va numi "alegerea poporului".

Zi bună la toți

joi, 5 septembrie 2013

Chișinăul meu


              Chișinău - Capitala Republicii Moldova,dar mai simplu de spus este casa mea.

Mulți din Chișinău se mîndresc nespus de mult că fac parte din acest oraș și nu doar care locuiesc în el,dar și acei care sau născut în el și acum sunt departe.
Dar oare Chișinăul este acel oraș de care noi trebuie sa ne mîndrim ?

Eu zic că nu.
Spun pentrucă noi uităm cum trebuie să fie un oraș demnă de țară.Uitați-vă la marea parte din orașele europei,cît sunt de îngrijite,monumente istorice,cinematografii,teatre,parcuri,chiar și iarba de lîngă drum cît este de îngrijită.
Desigur nu sunt nici ele ideale fiecare din acele orașe au ceva minusuri,dar din pacate orașul nostru totul este un minus.
Cît de optimist nu po-ți fi,dar toate aceste catastrofe altfel nu ai cum săi spui.Cînd mergi prin oraș ai o așa  senzație că un cetațean de rînd toată ziua cu  se ocupă doar că își spală mașina la spălătorii,o remontează la vulcanizații,se primblă prin centre comerciale și piețe improvizate și se deplasează de la o benzinărie la alta,dar să nu uităm cu ce se ocupă în timpul liber,desigur este de a costrui o casă apoi să o lase soartei timpul.
Este un adevăr trist,dar uitațivă prin împrejur,mult timp cu mersu nu ve-ți da ,de o benzinarie sau spălătorie auto,gîndul meu este ca cel ce sta la conducerea acestui oraș,nu are nimic sfînt în viața lui.

Cît de frumos a fost acest oraș,avea de toate.Cel ce venea în vizită la Chișinău,pur și simplu îi fugeau ochii și nu-i era a crede unde a ajuns.
Întrebați pe cei ce au dat de acele timpuri,întrebați ce reprezenta acest oraș.Oricine va zice că primele impresii au fost aceleași impresii care le simte acum stundentul nostru ce vizitase Statele Unite ale Americii.

În unele din coversațiile Primarului Mirtoacă,a zis că "Orașul Chișinău este unul din cel mai verde oraș din europa",de întrebat cum s-a ajuns la așa "succes",răspunsul este foarte simplu.

Nu avem grijă de el.

Toți care au fost în sat,sau a fost atent la lecție de biologie,știe foarte bine ce se face cu copacul cînd mult timp nu ai grijă de el,pur și simplu "sălbaticește",așa se întîmpla acum cu draga noastră capitală.

Cum să oprim aceasta ?

Răspunsul este de luptat,împtroiva celor ce permit tot această dezordine,dar simpla "înlăturare" a unor crengi nu va soluționa problema,fiindcă tumoarea s-a dezvoltat prea tare și singura soluție este doar "tăierea" copacului și de sădit în locul lui unu nou.

Zi bună la toți.


miercuri, 4 septembrie 2013

Rutiere"le" din Moldova

Rutieră- reprezintă denumirea microbuzelor private folosite în Republica Moldova în transportul public. Ele funcționează de-a lungul unor rute fixe. În orașe, traseul fiecărei rutiere are un anumit număr, la fel ca la autobuze sau troleibuze.

Să incepem că rutierele,au fost implementate mai mult ca o "nu avem de ales",pentruca din cauza crizei de transport.
Statul au dat licenzi diferitelor persoane fizice pentru a activa ca trasportatori,mulți credeau că va fi așa doar pe o perioada de timp dar după cum se vede cu încetu și încetu situația iesă desub control.

Scurt istoric,cînd era U.R.S.S. întrebați pe oricine ce au dat de timpurile acelea,că rutiere nu erau,doar autobuze și troilebuze.Transportul public era destul de ieftin. 

Salariu mediu 300 ruble,cu troilebuz prin Chișinău era 10 "Copishi".

Problema :
-Rutiere sunt multe și fac ambuteiaje  (măresc pericol pe drumuri)
-Nu respect regurile de circulație   (staționează unde doresc și cînd doresc)
-O îmbulzea în ele                    
-Șoferul duce lemne dar nu pasageri ( parcă au învățat a conduce autoturismul în pădure)
-Starea autoturismului este în stare rea

Faptul că probleme sunt multe și toate sunt rezolvabile problema este doar în cei de la guvernare.Cei de la guvern nu-și fac griji de aceasta,pentrucă ei știu ca fiecare rutiera are o licență de 2000 euro și cîte 2-3 șoferi la o rutieră și la sfirșitul zilei ei se laudă că au adus atîtea milioane in bugetul statului și desigur au creat miliarde locuri de muncă.

Șoferii nu sunt vinovați cu nimic,doar își fac bani pentru mîncare,iar prorietarii își cîștig banu prin așa mod de "bussines",dar de continuat așa nu se poate,orașul crește,tot mai mulți șoferi,șoferițe și evitarea unui "dezastru auto" va fi inevitabil.

Soluția 

Soluția nu este în Drondon ,dar în eliminarea unor anumite rutiere (cantinativ) și (calitativ).

-Mărirea troleibuzelor și autobuzelor
-Ruta la rutieră să nu se intersecteze cu ruta la autobuz sau troleibuz.
-Rutele nationale să fiu efectuate de Autobuze.

,dar totuși unele rutiere care au o importanța vitala ca exemplu 155 (Ciocana - Centru) atunci să fiu lasate la numar redus și desigur de mărit prețul la ele de 10 ori de la costul unei călatorii cu troleibuzu.

(De ce să lăsa unele rutiere... doar din faptu că cînd pleci la un "randevou" ești gătit frumos și datorită ca înghesuială nu mai este o problema ,se vor evita unele neplăceri ca  "Kalcarea peste picior" "Nirosirea Sudori" fost cazuri de pește prins de la "sculeanca" și desigur bani economisiți pentru o călătorie plăcută ).

Zi bună la toți.